Ontwikkeling in Nederland
Hallo, ik ben Iris, 12 jaar oud en geboren en opgegroeid in Zuid-Limburg, in Nederland. Ik woon samen met mijn ouders, broertje en onze hond Bastiaan op een boerderij met heel veel verschillende dieren, zoals koeien, kippen en schapen. Elke dag moeten we vroeg opstaan en voor onze dieren zorgen.
Nederland staat zeer hoog op de VN-welzijnsindex, dat betekent dat Nederland een heel rijk en ontwikkeld land is ten opzichte van andere landen. In Nederland hebben wij een hoge alfabetiseringsgraad van meer dan 97%. Dat wil zeggen dat bijna iedereen van de Nederlandse bevolking, ouder dan 15 jaar, kan lezen en schrijven. Dit is een heel hoog percentage in vergelijking met de rest van de wereld. In ons land is de levensverwachting hoog. Gemiddeld wordt de bevolking 82 jaar oud. Over de hele wereld is dat gemiddeld 79. Ook is Nederland een centrumland, een heel ontwikkeld land, wat natuurlijk niet elk land in de wereld is. In het wereldsysteem heb je drie verschillende blokken van ontwikkelde landen. Centrumlanden zijn het meest ontwikkeld.
Nederland trekt veel toerisme aan en ook voor handel is het een goed punt, vanwege de Rotterdamse haven, de grootste van heel Europa en de luchthaven Schiphol. Dit zijn twee belangrijke mainports, dat zijn een soort toegangspoorten voor de handel. Nederland heeft dan ook een gunstige ligging (zie afbeelding 1)
In Nederland wordt door de beroepsbevolking het meest in de dienstenfactor gewerkt, oftewel de tertiaire sector. Dus vooral in kantoren, banken en winkels (zie afbeelding 2). Dit is ander dan vroeger.. in deze tijd was alles beter verdeeld. Toen werkte de bevolking in de drie verschillende factoren: tertiaire, secundaire en primaire sector.
Afbeelding 1

Afbeelding 2

Landschap in Nederland
Hoi, ik ben Iris, ik ben 12 jaar oud en ik woon in Zuid-Limburg. In mijn land komt weinig reliëf voor. Behalve in het Midden en Noordoosten van Nederland. Tijdens de een na laatste koude tijd ,de Saale-ijstijd, schoven de gletsjers vanuit Scandinavië, tot halverwege Nederland. Het ijs duwde het rivierzand en riviergrind op tot heuvels. Deze heuvels kan je nog steeds vinden in het Oosten van Nederland. We noemen deze heuvels, stuwwallen (zie afbeelding 3).
Het ijs heeft behalve zand ook nog hele grote keien meegebracht. Toen het ijs was weggesmolten, bleven de keien achter. We noemen ze zwerfstenen. Dit is allemaal in Hoog Nederland. In Laag Nederland is een heel ander landschap.
Rond 1100 n.Chr. begonnen de mensen dijken aan te leggen, om hun boerderijen, akkers en weilanden te beschermen tegen het water. Door de aanleg van dijken, zijn polders ontstaan. Dat zijn omringde gebieden waarbinnen de waterstand op peil wordt gehouden. Dat doen ze met elektrische pompen, ook wel gemalen genoemd (zie afbeelding 4 voor het proces).
Mijn provincie is heel anders dan de rest van Nederland. Zodra je in de grond gaat graven, kom je hele andere gesteente tegen die je anders niet vindt in Nederland. Voorbeelden hiervan zijn kalksteen, mergel, schalie, zandsteen en vuursteen. In de 20e eeuw werd er steenkool gewonnen. Dat was mogelijk, omdat de steenkool als gevolg van de opheffing op een diepte van 300 tot 500 meter lag in dit deel van Nederland. Een ander gevolg van de opheffing is, dat het verhang van de rivieren toenam en de rivieren sneller gingen stromen. Daardoor sneden de rivieren zich in en vormden diepe dalen. Zo is het dal-landschap ontstaan in Zuid-Limburg.
Afbeelding 3

Afbeelding 4

Maak jouw eigen website met JouwWeb